Linkit vievät kyseiselle sivustolle tai Kamun artikkeliin aiheesta.
AHOT:
Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen. Ahotoimalla opiskelijan aiempi osaaminen voidaan arvioida ja hyväksyä osaksi opintoja.
Akava:
Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö. Suomen kielen ja kirjallisuuden opiskelijat työllistyvät yleensä ammatteihin, joiden ammattiliitot kuuluvat Akavaan.
amanuenssi:
Eräänlainen akateeminen sekatyömies. Amanuenssien hallinnollisiin tehtäviin kuuluvat esimerkiksi opetussuunnitelmien ja opetusohjelmien laatiminen, opinto-ohjaus ja tiedotus.
Carelia 24/7:
Carelian kirjasto toimii ympärivuorokautisena itseopiskelutilana, johon saa panttia vastaan kulkutunnisteen. Tiloja on kampuksella muitakin. Samaan tunnisteeseen saa pyytämällä kulkuoikeuden myös sähköiseen tenttitilaan.
dekaani:
Dekaani on yliopiston tiedekunnan johtaja ja tiedekuntaneuvoston puheenjohtaja. Hän johtaa ja valvoo tiedekunnan toimintaa.
Exam:
Sähköinen tenttijärjestelmä.
fennisti:
Suomen kielen tutkija.
halko:
Ainejärjestön hallituksen kokous. Kahvin juontia ja siinä sivussa ainejärjestön asioiden päättämistä.
HOPS:
Henkilökohtainen opintosuunnitelma. HOPSiin merkitset kurssit, joita aiot sisällyttää tutkintoosi.
Humppa:
Agora-rakennuksen kahvila, Humppa, on humanistiopiskelijoiden lämmin kohtaamispaikka ja prokrastinaation pyhättö.
ISK:
Iso suomen kielioppi. Sen verkkoversio, VISK (”viski”), on vapaasti luettavissa.
Itäkynä:
Täkyn ainejärjestölehti. Julkaistaan verkossa, ja kerran vuodessa ilmestyy erikoisnumero painettuna.
Itä-Suomen yliopisto eli UEF:
Joensuun yliopisto ja Kuopion yliopisto yhdistyivät 1. tammikuuta 2010 Itä-Suomen yliopistoksi (University of Eastern Finland). Kampukset ovat edelleen Joensuussa ja Kuopiossa.
Joraus ry:
Joensuun kampuksen aineenopettajaksi opiskelevien ainejärjestö. Opettajalinjalla olevat täkyläiset voivat siis liittyä Joraukseen.
Kamu:
Yliopisto-opiskelijan käsikirja, josta löytyy vastaukset valehtelematta kaikkiin opintoja käsitteleviin kysymyksiin.
kirjatentti:
Tentti sellaiselle opintojaksolle, joka suoritetaan lukemalla tenttikirjallisuus itsenäisesti ja tenttimällä se yleisenä tenttipäivänä (vrt. sähköinen tentti). Monia kursseja voi suorittaa vaihtoehtoisesti joko luentokurssina tai kirjatenttinä ja joitakin vain kirjatenttinä.
kurssi:
Opintojakson toteutustapa, voi olla lähi- eli kontaktikurssi, monimuotokurssi tai verkkokurssi.
Moodle:
Oppimisympäristö verkossa. Luennoitsijat voivat halutessaan luoda kurssilleen Moodle-alustan, joka voi esimerkiksi sisältää luentodiat, kotitehtävien ohjeet, keskustelualueita, linkkilistan ja tehtäviä.
OAJ:
Opetusalan Ammattijärjestö. Jos työllistyt esimerkiksi äidinkielenopettajaksi, voit liittyä OAJ:hin.
opintokokonaisuus:
Opintosi on jaettu perus-, aine- ja syventäviin opintokokonaisuuksiin. Jokainen kokonaisuus suljetaan sen jälkeen, kun olet suorittanut kokonaisuudesta kaikki kurssit. Opintokokonaisuuden sulkemisen jälkeen saat siitä yleisarvosanan, etkä voi enää uusia kursseja.
opintopiste eli noppa:
Opinnot mitataan opintopisteissä. Yksi opintopiste vastaa noin 27 tunnin työpanosta. Yhden lukuvuoden työpanos on noin 60 opintopistettä.
Osma:
Kaksi kertaa vuodessa järjestettävä fennistien kokoontuminen, jota isännöi kukin suomen kielen ainejärjestö vuorollaan. Sisältää virallisia ja ei-niin-virallisia osuuksia. Jokaisen suomen kielen opiskelijan olisi koettava Osma ainakin kerran opiskelunsa aikana. Tulee kielioppitermin objektin sijainen määrän adverbiaali lyhennenimityksestä.
Osma ry:
Suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestöjen kattojärjestö, johon Täkykin kuuluu. Organisoi fennistien yhteisiä tapahtumia, kuten Osmaa.
proseminaari:
Lukukauden tai -vuoden mittainen seminaari, jonka aikana suunnitellaan ja kirjoitetaan kandidaatintyö.
seminaari:
Kurssi, jonka aikana jokainen kirjoittaa lyhyehkön tutkielman ja esittelee sen muille osallistujille keskustelua varten.
Skope:
sähköinen tentti:
Kurssitentti, joka tehdään Exam-tenttijärjestelmässä. Ilmoittautuminen ei tapahdu Weboodissa, vaikka kurssikuvaus siellä olisikin. Toimii yleensä tenttinä itsenäisesti suoritettavalle opintojaksolle, joskus myös lähikurssille. Sähköiset tentit yleistyvät jatkuvasti.
TAKU ry:
Taide- ja kulttuurialalla työskentelevien ja opiskelevien ammattilaisten Akavaan kuuluva ammattijärjestö. Täky tekee yhteistyötä TAKUn kanssa.
Tuudo:
Korkeakouluelämää helpottava mobiilisovellus, joka on ladattavissa Androidille ja iOSille. Kokoaa useita sähköisiä palveluita, kuten lukujärjestykset, suoritustiedot, ruokalistan, kampuskartan, joukkoliikenneoppaan ja uutiset, samaan sovellukseen. Käyttö ei ole pakollista mutta suositeltavaa: esimerkiksi lukkarin saa Tuudosta päivittymään automaattisesti omaan sähköiseen kalenteriin.
tuutori:
Auttaa, opastaa ja tukee uusia opiskelijoita opintojen alun kynnyksellä. Tuutorin tunnistaa avuliaasta ja avoimesta asenteesta… sekä useimmiten haalareista keskellä normaalia arkipäivää.
Weboodi:
Opintojen suorittamisen kannalta välttämätön verkkosovellus. Weboodissa voit mm. ilmoittautua kursseille ja yleiseen tenttiin, seurata opintosuorituksiasi, katsoa tutkintovaatimuksia ja tarjolla olevaa opetusta sekä tehdä HOPSin.
Yammer:
Humanistisen osaston tiedotuskanava, jossa sekä opiskelijat että henkilökunta tiedottavat kaiken tarpeellisen. Esimerkiksi HUM (opiskelijat)- ja UEF opiskelijat -kanavia kannattaa seurata säännöllisesti. Yammeriin pääsee UEFin Office 365:n kautta, ja sille on myös mobiilisovellus.
yleinen tenttipäivä:
Kullakin oppiaineella on kerran kuussa yleinen tenttipäivä, jolloin opiskelijalla on mahdollisuus tenttiä valitsemansa kurssi/kurssit kirjatenttinä. Yleiseen tenttiin ilmoittaudutaan Weboodissa.
ylioppilaskunta (ISYY):
Koko yliopiston yhteinen etu- ja palvelujärjestö, joka tarjoaa monenlaisia palveluja ja toimintaa.
YTHS:
Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö. Yliopiston opiskelijoille tarkoitettu lääkäriasema, joka on huomattavan edullinen. Tarjoaa jokaiselle opiskelijalle yhden ilmaisen terveystarkastuksen ja hammastarkastuksen. Joensuun kampuksella sijaitsee Aurora-rakennuksessa.