Historia

Suomen kielen ja kirjallisuuden opiskelijat ovat saaneet Joensuussa nauttia oman ainejärjestön tarjoamasta toiminnasta ja huolenpidosta jo vuodesta 1973 alkaen. Uudelle ainejärjestölle ehdotettiin nimeksi muun muassa Jaamaa, mutta lopulta ainejärjestöstä tuli Noitaympyrä-romaanin hahmon Lukuhullu-Täkyn kaima.

70-luvulla tuoreelle opiskelijoiden etujärjestölle ajankohtaista oli toiminnan vakiinnuttaminen ja suhteiden luominen muihin opiskelijayhteisöihin ja silloiseen suomen kielen opiskelijain liittoon. Käytännön asioiden lisäksi Täky kävi keskustelua muiden opiskelijatahojen kanssa tutkinnonuudistuksesta ja opintotuesta, sekä puhui kirjallisuuden professuurin perustamisen puolesta.

90-luvulla Täky oli vielä ensisijaisesti suomen kielen ainejärjestö, ja suomen kieli ja kirjallisuus näyttäytyivät erilaisempina aineina kuin nykyään. Toiminta sen sijaan oli jo samankaltaista. Fuksiaiset järjestettiin samalla kaavalla, mutta pikkujoulut olivat hieman virallisemmat ja niihin osallistui enemmän henkilökunnankin edustajia. Hannu Koutolan joka vuosi samana toistuva perinteinen vappupuhe oli jo pidetty monta kertaa, ja yliopiston kampuksella lakitettavien Alkukivien suuri ylioppilaslakki löytyi eräänä vappuna varastettuna joen rannasta. Bänditoiminta oli varsin vireää: opiskelijat saivat nauttia Mika Hallila & Sydäntensärkijöiden covereista sekä kuorojen 2,5 promillea ja Räky-Täky esityksistä.

Vuosien varrella Täkyn toimintaan on mahtunut kaikenlaista elokuvakerhosta joogaan  ja teatteriretkistä runo- ja kirjallisuusiltoihin. Nykyään perinteistä on voimissaan esimerkiksi pikkujoulujen alla järjestettävät spiranttipiparimyyjäiset. Ainejärjestön lehti Täystelijä on vaihtanut nimensä Onomaton kautta Itäkynäksi. Opintomatkoilla on käyty muun muassa Budapestissa, Prahassa, Riiassa ja Tallinnassa.

Kun Joensuun ja Kuopion yliopistot vuoden 2010 alussa yhdistyivät, siirtyi myös aktiivinen ainejärjestömme Itä-Suomen yliopiston alaisuuteen suomen kielen ja kirjallisuuden opiskelijoiden etuja ajamaan. Samoihin aikoihin rantautui Täkyyn sitsi-kulttuuri, ja näitä iloisia akateemisia pöytäjuhlia järjestetäänkin nykyään pari kertaa lukuvuodessa yhteistyössä eri ainejärjestöjen kanssa. Erilaista kalenteritoimintaa Täkyllä on ollut jo vuosia, mutta vuonna 2011 lanseerattu kirjallisuusteemainen Täkyn tyttökalenteri on kaikessa naiskauneudessaan ja tyylikkyydessään ollut menestys.

Vuonna 2013 40-vuotisjuhliaan viettänyt Täky jaksaa yhä porskuttaa, kiitos joka vuosi uudistuvan jäsenistönsä, aktiiviensa ja hallituksensa. Kauan eläköön Täky!

Tekstin on koonnut Alice Kyyrö ja sitä on päivittänyt Sini Heinoja.